TALK – Pretty Pregnant & Skin with Dermalogica

Nicole Mohr (36)
Ik werk sinds 2008 als Educator bij Dermalogica. Als gediplomeerd schoonheidsspecialiste en Dermalogica Expert vind ik niets leuker dan alles uit te pluizen over spannende ingrediënten en de werking van de huid. Mijn kennis deel ik graag met schoonheidsspecialisten die dagelijks bij Dermalogica op training komen.

“Naast een passie voor de huid hou ik van yoga & mindfulness, gezonde voeding en vooral uren lang lezen! Ook ben ik mama van 2 kids en heb ik een druk leven met een man en 2 gezellige dikke katten. Mijn leven is dus alles behalve saai!”

Mijn absolute nummer 1 Dermalogica product op dit moment is Multi-Active Toner; deze heerlijke hydraterende spray gebruik ik heel de dag door om mezelf lekker op te peppen en mijn huid een nodige hydratatie-boost te geven. Met het grote aanbod aan producten dat Dermalogica heeft, kan het goed zijn dat ik volgende maand weer een andere favoriet heb.
Talk-dermalogica-pregnant-and-skinWat verandert er in je lichaam wat van invloed is op je huid?

Het lichaam van een zwangere vrouw ondergaat vele veranderingen tijdens een zwangerschap en deze worden grotendeels gestuurd door ons hormoonstelsel ook wel endocrien systeem genoemd. Maar wat veel mensen niet weten is dat onze huid ook een endocrien orgaan is die gestuurd wordt door onze hormonen. Dit betekent dat er bij de ene vrouw een hormonale disbalans ontstaat waardoor haar huid verandert, maar bij de andere vrouw kan een al bestaande disbalans genormaliseerd worden waardoor haar huid eveneens verandert. Het is niet zozeer de vraag of haar huid verandert, maar eerder hoe. Geschat wordt dat zo’n 90% van de zwangere vrouwen ervaart dat haar huid verandert tijdens de zwangerschap.

Hoe kan het dat de ene vrouw de prachtige pregnancy glow krijgt en de andere vrouw juist een vlekkerige, droge huid?
Zizi: “Ik zie huiden zo verschillend reageren op zwangerschap, maar gun iedereen zo’n prachtige glow!”
Tijdens de zwangerschap zien we vooral een stijging in oestrogeen en progesteron hormonen en deze zullen zorgen voor individuele homoonfluctuaties bij elke vrouw. Dankzij deze hormonen is het lichaam (en dus ook de huid) in staat om meer vocht vast te houden wat maakt dat de huid een zachtere uitstraling en textuur krijgt wat zo karakteristiek is voor de zogenaamde pregnancy glow. Maar omdat onze hormoonhuishouding ook een rol speelt in ons circulaire systeem/ bloedvatenstelsel kan het betekenen dat over stimulatie ook juist kan zorgen voor een droge, geïrriteerde huid of zelfs eczeem. Juist omdat dit per vrouw en zelfs per zwangerschap kan verschillen is persoonlijke begeleiding door een huidexpert zeker aan te raden.

spinneadertjes-en-zwangerschapsmaskerKan een zwangerschapsmasker ook ontstaan bij de juiste zonbescherming?
Zizi: “Ik smeer elke dag met een hoge SPF, ja echt elke dag! En tijdens de zomer heb ik mijn gezicht bijna verstopt onder een parasol en zonnehoed.”
Helaas wel. Dit heeft te maken met het feit dat het hormoon oestrogeen naast de zon ook een interne trigger van onze pigmentcellen is om pigment aan te maken. Dit betekent dat 3 van de 4 vrouwen zelfs met een goede spf last kunnen krijgen van een zwangerschapsmasker ook wel hormonale hyperpigmentatie genoemd. Uiteraard is een maximale spf nog steeds heel belangrijk, maar daarnaast is het zeker aan te raden om de zon zoveel mogelijk te vermijden.

Gaan de spinneadertjes (spider naevi) ook weer net zo snel weg als ze gekomen zijn?
Zizi: “Die vervelende adertjes, ik heb ze vooral op mijn decolleté gekregen en vind ze alles behalve leuk!”
Beschadigde haarvaatjes zullen zich niet uit zichzelf herstellen. Wel kunnen ze minder zichtbaar worden omdat het lichaam minder vocht vast houdt nadat het kindje geboren is.

Welke ingrediënten moet je absoluut naar de black list verbannen tijdens je zwangerschap, en waarom?
Zizi: “Iedereen heeft wel ‘goede’ raad en ook ik wordt er wat voorzichtig van. Maar welke ingrediënten mogen nu absoluut niet?”
Er zijn een aantal ingrediënten die vermeden moeten worden tijdens zwangerschap en dit komt omdat deze (mogelijk) schadelijk zouden kunnen zijn voor het ongeboren kind. Het gaat met name om retinoïden (vitamine A) Salicylzuur, Hydrochinon en essentiële oliën (deze laatste met name in het 1e trimester)

Wat zijn Dermalogica’s absolute must-haves tijdens je zwangerschap?
Daily Microfoliant voor een zachte, stralende huid, Skin Refining Masque met klei voor eventuele onzuiverheden, Map15-regenerator ook dit poeder op basis van vitamine C is fantastisch op puistjes, niet alleen om ze weg te krijgen, maar ook om pigmentvlekjes te verminderen, Pure Light spf50 en Pure Night om preventief te werken op een zwangerschapsmasker.

talk-dermalogica-pregnant-and-skinZwangerschapspuistjes, zijn ze te voorkomen?
Zizi: “Van veel vrouwen hoor ik dat hun huid heel onrustig wordt tijdens zwangerschap.”
Nee, ook dit is weer geheel te wijten aan de veranderde hormoonhuishouding. Dit betekent dat een vrouw die normaal nooit last van acne heeft het ineens kan ontwikkelen en andersom. Het is wel belangrijk om de huid goed te reinigen, maar sommige ingrediënten die juist effectief zijn tegen acne zoals Salicyzluur en vitamine A dienen nu juist vermeden te worden. Maar talg absorberende ingrediënten zoals Klei en verzachtende ingrediënten zoals Haver kunnen wel helpen. Gelukkig lost het probleem zichzelf in de meeste gevallen na het 1e trimester weer op en anders na de bevalling als de hormonen weer normaliseren.

Striae, de een krijgt het en de ander krijgt het gewoon niet, klopt dit?
Zizi: “Dit wordt heel vaak beweert alsof het in je genen zou zitten, maar ik smeer me 2 x per dag heel goed in en blijf echt niet bespaard.”
Striae is eigenlijk het scheuren van bindweefsel dat inderdaad voor een deel genetisch bepaald is. Het blijft zeker belangrijk om de huid goed vet en soepel te houden, maar helemaal voorkomen lukt helaas niet.

Hoe ondersteun je je huid -en je glow- tijdens de slapeloze nachten, na de bevalling?
Zizi: “Ik mag tot nu toe nog van geluk spreken, maar als ik denk aan de slapeloze nachten…”
Vooral je huid blijven verzorgen met goede producten, veel water drinken en zo gezond mogelijk eten.

Wat zijn Dermologica’s musthaves voor je huid na de bevalling?
UltraCalming Cleanser deze zachte reiniger is zelfs zonder water te gebruiken, ideaal voor die eerste dagen na de bevalling als je veel in bed moet liggen. Multi-Active toner, skin Hydrating Booster en Skin Hydrating Masque deze drie producten gaan de huid intens hydrateren om zo lang mogelijk de glow vast te kunnen houden.

talk-dermalogica-pregnant-and-skinDit zijn mijn favorieten, en staan al in de aanslag!

Love-Zizi

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *